"Świt"-ała szansa ale jednak idzie zmierzch KINA?

Moderator: Jacek-P

dziwne_miasto
początkujący
początkujący

"Świt"-ała szansa ale jednak idzie zmierzch KINA?

Post autor: dziwne_miasto »

Wszystkie informacje są ze źródeł UM Ostróda oraz stron miasta IŁAWA.

Jak wiecie Iława ma basen ( i nikt za to nie poszedł siedzieć ) ich kino jest także w remoncie. Pytanie jest następujące - skąd pieniądze na tak wielki remont?
Iława dostala 6 mln zł na remont kina.... Iława znalazła sie na 8 i 9 miejscu wśród miast najlepiej wykorzystujących środki unijne,zagraniczne. Ile Ostróda dostała ? 1mln? Nie .. 500tyś? także nie.
Ostróda dostała 0 ( ZERO ! ) złotych. Chyba wiecie komu pogratulować?
Jeśli nie to Wam napisze - ludziom ktorzy świetnie sie bawią np w czasie żałoby narodowej za nasze pieniądze.

Nie nie jestem politykiem - nie interesują mnie wybory i Wasze czarne interesy. Nie piszę tu że obecne władze miasta są złe, że poprzednie były lepsze.
Według danych nasze kino od wielu lat nie dostało ani złotówki z miasta.
Wiele kin w polsce zamknięto.

Dlaczego wspomniałem o Iławie? Bo Iława jak i Ostróda ma IDENTYCZNE możliwości - a wyraźnie widać kto je wykorzystuje. Kino w Morągu także należy do miasta. Tak samo w olsztynku i wielu innych miastach.

Nasze miasto mogło kupić kilka lat temu ten obiekt od Neptun Film za znacznie mniejsze pieniądze i starać się jak iława o dotacje ( przypomnie Iława dostała 6mln zł i będą mieli superkino wraz z salą teatralną )

Tylko komu po wyborach zalezało na tym skoro sie już miało pewną posadke.

W obecnej chwili PRZYGOTUJCIE SIĘ NA SZOK
obecny właściciel chce w tym obiekcie zrobić kolejny SUPERMARKET.

Osoby te to kolekjny pośrednik po Neptun Film i GE Kapital, który także chce zarobić pare zł ( czyt dziesiątek tysięcy ).

Są radni którzy ( nie nie wymienie nazwisk - bo w polityke się nie bawie )
nie chcą absolutnie by w Ostrodzie było prawdziwe kino - co lepsza te kino może być za grupe miliony - NIE NASZE - ale Ostróda tego nie chce. Po co nam miliony zł z dotacji... PO CO - przecież żyje się nam tak pięknie w tym mieście. Mamy wszystkiego pod dostatkiem.

Chcemy być miastem turystycznym - hmmm podobno nim jesteśmy :)
HAhaHA. Ale kto zyje w tym mieście wie jak jest.

My wybraliśmy władze miasta więc władze powinny sluchać nas - a oczywiste jest ze każdemu z Nas zależy na dobrym kinie za NIE nasze pieniądze. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że kino za NIE nasze pieniądze będzie zarabiać pieniądze dla naszego miasta....

Ale trzeba by zanucić pewną piosenkę - "Bo tutaj jest jak jest..."

Źródła:
http://www.nki.pl/index.php?show=wejsciowa
http://www.ilawa.com.pl/
Awatar użytkownika
kaczor
gaduła
gaduła
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

Post autor: kaczor »

w którym miekscu w iławie jest ten basen ??
sen
średnio gadatliwy
średnio gadatliwy

Post autor: sen »

Iława póki co ma jedynie Stowarzyszenie Budowy Basenu Krytego w Iławie, które - o ile mi wiadomo - jest w fazie upadku, a jego szef, przy wsparciu Jarosława Wspaniałego podjął się tworzenia iławskego muzeum w zrujnowanym młynie przy wylocie "16"na Olsztyn.
Awatar użytkownika
dr Jamajczyk
gaduła
gaduła

"dobre"

Post autor: dr Jamajczyk »

Dokładnie "AŁA" -"basen" kolejny iławski bajer
Co do kina, to może weżmiesz 1 milon kredytu i zrobisz sobie biznesik i przestaniesz marudzić?
Awatar użytkownika
dr Jamajczyk
gaduła
gaduła

gratuluje

Post autor: dr Jamajczyk »

gratuluje
Obrazek[/b]
Awatar użytkownika
Jacek-P
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 3035627
Kontakt:

Re: gratuluje

Post autor: Jacek-P »

dr Jamajczyk pisze:gratuluje
A co to ma wspólnego z kinem?
_____Pozdrawiam____
..:: Jacek-P ::..
Awatar użytkownika
mojsa
rozkręcający się
rozkręcający się

Post autor: mojsa »

Jeszcze nie tak dawno pan Dąbrowski w wywiadzie dla Gazety informował społeczność Ostródy, w takim mniejwięcej tonie, że Urząd Miasta to nie jest instytucja charytatywna i nie bedzie wspomagać kina, jeszcze coś tam było o bułkach chyba.
Możecie sobie panowie dworować z Iławy ale to oni od dawna mają lepszą halę sportową, amfiteatr, rozwiązania komunikacyjne (ronda) a niedługo kino.
A Ostróda - co niektórzy Nosy mają zadarte do góry i nie widzą rzeczywistości.
sen
średnio gadatliwy
średnio gadatliwy

Post autor: sen »

Motywem zboczenia z tematu była nieprawdziwa informacja o istnieu w Iławie basenu.
Wracając do "meritumu"- żal, że kino Świt ma przejść do histrorii. Myślę, że jest to dobry moment, by ten problem połączyć z - nagłośnionym jakiś czas temu przez Jana Dąbrowskiego na łamach Gazety Ostródzkiej - problemem ciasnoty na ostródzkim zamku. Skoro nie mieszczą sie tam rozmaite instytucje kultury, dlaczego część z nich nie miałaby znaleźć swojego miejsca w kinie Świt? Skoro miasto znalazło kasę na remont i przystosowanie budynku po dawnym WKU do potrzeb instytucji pomocy socjalnej, to niech się spręży i zadziała. Co więcej, problem ten to doskonałe zaczepienie dla stworzenia wspólnego lobbingu szefów instytucji kultury ostródzkiej i jej kreatorów, takich np jak "Zmysł" czy czy inne grupy teatralne, potrzebujące miejsca do realizacji swoich działań. Wziąć władzę za pysk i wymusić!
Mr.BLUE
początkujący
początkujący

Post autor: Mr.BLUE »

Witam..
sen pisze:Wziąć władzę za pysk i wymusić!
Taaa... przydało by sie a jak !! Nic nie robią tylko siedzą na tych stołkach !! Co do kina gdzieś w grudniu słyszałem że MIASTO nasze ma wykupić obecne KINO Świt i zrobić z nim co trzeba. I miało to być właśnie na przełomia marca i kwietnia. Czyli nagle czar prysł ?? Prziecież to by się opłacało: miało to służyć właśnie też jako hala widowiskowa. Co do kina sporo osób na chwilę ocbecną jeździ przecież do Olsztyna aby film obejrzeć z dobrym dzwiękiem i obrazem i płacą za to jeszcze więcej! czyli chętni są. Czy nasza władza już kompletnie ma nas... chyba w ogóle o mieszkańcach zapomnieli...
Aż pozwolę sobie zacytować:
"Polityku jedenz drugim, pamiętajcie małych ludzi,
bo bez nich żaden z was nigdy nie byłby taki duży.
Nie zapominajcie nigdy, bo lud nigdy nie zapomni,
za kłamstwa, krzywdy przyjdzie czas że się upomni."
oraz
"Ideały się depcze, słowa wielkie zapomina,
dla małych spraw wiecznie prywata, układ (świnia)."
Pozdrawiam wszystkich...
mmgg
rozkręcający się
rozkręcający się

Re: "Świt"-ała szansa ale jednak idzie zmierzch KI

Post autor: mmgg »

dziwne_miasto pisze:.

W obecnej chwili PRZYGOTUJCIE SIĘ NA SZOK
obecny właściciel chce w tym obiekcie zrobić kolejny SUPERMARKET.

Są radni którzy ( nie nie wymienie nazwisk - bo w polityke się nie bawie )
nie chcą absolutnie by w Ostrodzie było prawdziwe kino - co lepsza te kino może być za grupe miliony - NIE NASZE - ale Ostróda tego nie chce. Po co nam miliony zł z dotacji... PO CO - przecież żyje się nam tak pięknie w tym mieście. Mamy wszystkiego pod dostatkiem.
ja chętnie poznam nazwiska tych radnych , żeby przy następnych wyborach podziękować im za trud włożony w rozgrabianiu miasta
o łapówkach pewnie nie usłyszymy ,bo teraz nie ma łapówek , ewentualnie żona może dostać zlecenie na pewną kwotę lub zakłada się fundacje i tam spokojnie przelewa się odpowiednią kwote, a niestety są takie przypadki w tej mieścinie.

a co do supermarketu , to w gazecie nostródzkiej pewien człowieczek będzie się chwalił że powstały nowe miejsca pracy , a kino ? po co nam skoro ludzie nie mają pieniędzy za bilety trzeba zapłacić
Awatar użytkownika
kaczor
gaduła
gaduła
Kontakt:

dziś ostatnie seanse w kinie.
Awatar użytkownika
DarioLee
średnio gadatliwy
średnio gadatliwy
Kontakt:

Post autor: DarioLee »

Skoro ostatni seans dzisiaj był to powinni za darmo albo za symboliczną 1zł wpuszczać na film. Żeby jakoś ludzie zapamiętaki te kino z filmów a nie tylko z przedstawień, kabaretów itp.
Łysy
rozkręcający się
rozkręcający się

Post autor: Łysy »

Byłem kilkakrotnie w olsztyńskim multipleksie i jakoś mnie nie zachwycił. Nie ma tam ani super obrazu, ani super dźwięku, fotele do dupy i nie tylko w dosłownym sensie, wystrój też bez rewelacji. Może mam fałszywą ocenę bo przez kilka lat uczęszczałem do Multikina w innym mieście, gdzie można powiedzieć że mimo tego iż było to kino już kilkuletnie wszystko było fajowniejsze niż w Alfie. Wobec tego wnioskuję, że budynek kina Świt mógłby zostać spokojnie przekształcony w dużą salę kinową o standardzie nie niższym niż w Alfie z możliwością wykorzystania do innych celów artystycznych. Raczej wątpię, iż miasto mogłoby podołać takiemu przedsięwzięciu z uwagi na brak środków własnych i brak wizji w głowach rządzących. Może przyjęło by się pppp, czyli przejrzyste partnerstwo publiczno prywatne a nie polska partia przyjaciół piwa :-) Wówczas nie widziałbym powodów, dla których miałbym wybierać się do Olsztyna. Fajny seans, spacer nad jeziorkiem i kolacja w pobliskiej knajpie to dobry scenariusz na długie, jesienne wieczory.
eurostródzianin
początkujący
początkujący
Kontakt:

Post autor: eurostródzianin »

Supermarket??? Popieram i myślę, że zgodzą się ze mną mieszkańcy Wałdowa (jak potocznie określa się tereny położone za kinem). Zauważcie, że wszystkie supermarkety położone są (lub planowane) w południowej części miasta i jeden carefour w centrum. Nie chciałoby mi się jeździć taki kawał na zakupy...
Awatar użytkownika
kaczor
gaduła
gaduła
Kontakt:

jest super market na Przemysłowej. a z kinem powinni zrobić tak jak w Iławie.
Awatar użytkownika
DarioLee
średnio gadatliwy
średnio gadatliwy
Kontakt:

Post autor: DarioLee »

eurostródzianin pisze:Supermarket??? Popieram i myślę, że zgodzą się ze mną mieszkańcy Wałdowa (jak potocznie określa się tereny położone za kinem). Zauważcie, że wszystkie supermarkety położone są (lub planowane) w południowej części miasta i jeden carefour w centrum. Nie chciałoby mi się jeździć taki kawał na zakupy...
Niech mieszkańcy"Wałdowa" napiszą petycje o lokalizacji w ich rejonie Lidla bądź Kauflanda i będą 2 problemy rozwiązane :)
Zablokowany