Po 17 latach definitywnie zamykamy Forum Online. Formuła została wyczerpana. Wiedząc, jak cenne jest to źródło informacji o historii naszego miasta pozostawiamy forum w trybie do odczytu. Choć rejestracja i publikowania zostały wyłączone, nadal możecie przeglądać wpisy. Przy tej okazji Serdecznie Dziękujemy wszystkim osobom, które przez lata udzielały się na forum i moderowały działy.
traktuje tę date jest nic wielkiego raczej odpowiada ona tezie o bonusie w loterii historii teraz tu mieszkam i tylko tyle , kiedyś musieli to miasto wyzwolić choć niemcy mówią zniewolić
armia radziecka co była od dziecka... rozwaliła to miasto w 90%.... po za drobnymi potyczkami frontu u nas nie było
to miasto zapłaciło za te wojnę..... mieszkańcy w 1945 roku....jeżeli przeżyli czas wojny to jedyne co mogli zrobić to uciekać ....przed sprawiedliwością sowietów.....komuna nie zdołała już tego odbudować....dziś miasto pomału kształtuje horyzont...przeglądałem 1000 starych zdjęć Ostródy z przed 1945r....oraz fotki z motolotni.2003r...pomalutku wygląda przyzwoicie Mr. Słowik...
21 stycznia 1945 w Osterode ...to wlasnie dzis.
Ja pamietam.
O malo moj dziadek -ani polakiem ani niemcem ani rosjaninem- nie umarl , w tamtym dniu , 60 lat temu , rozstrzelany przez zolnierzy Armii Krajowej.
Po czym byl swiadkiem zniszczenia Waszego miasta.
Bez znaczenia dzis -60 lat pozniej- skad lub kim byli wszyscy ci ludzi.
21 stycznia 1945 to przed wszystkim wspomienie z okropnego gwaltu.
Pokoj jest kruchy . Gwalt i wojna sa wszedzie wokol Nas .
Uwaga : jesli nikt nie pamieta o tym , moze jutro wszystko rozpocznie od nowa.
Muslimie! pamietasz o czym powiedziales do Mnie ? "...dokladnych informacji to musisz szukac juz gdzies indziej."
Pomyliles sie .
Po 17 latach definitywnie zamykamy Forum Online. Formuła została wyczerpana. Wiedząc, jak cenne jest to źródło informacji o historii naszego miasta pozostawiamy forum w trybie do odczytu. Choć rejestracja i publikowania zostały wyłączone, nadal możecie przeglądać wpisy.
Przy tej okazji Serdecznie Dziękujemy wszystkim osobom, które przez lata udzielały się na forum i moderowały działy.