"Kradną" na potęge

Moderator: Jacek-P

Awatar użytkownika
DarioLee
średnio gadatliwy
średnio gadatliwy
Gadu-Gadu: 0
Kontakt:

"Kradną" na potęge

Post autor: DarioLee »

Myślełem że dzisiaj wyjde z siebie, jak zobaczyłem artykuł w Gazecie Ostródzkiej na temat zarobków naszych radnyh powiatowych. Każdy szuka oszczędności ale nasi powiatowi radni podnieśli sobie wynagrodzenia. Wprowadzono ryczałt, czyli stałe wynagrodzenie niezależnie od liczby posiedzeń rady i komisji. Ale pobierane przez nich wynagrodzenia są chyba troche wygórowaneeeeeeeeeeeeeeee. Ponad 1100 zł za bycie zwykłym radnym, siedzenie na czterech literach i tylko jak mu się zachce to podniesię ręke podczas jakiegoś głosowania to lekka przesada. Zważywszy na ok 33% bezrobocie w powiecie. Zamiast zajmować się swoimi dietami powinni się chyba zająć ważniejszymi sprawami, np. śćiągać inwestorów. Czy to problem zadzwonić do wojewody i złożyć mu propozycje, żeby IKEA zainwestowała na naszym terenie ?? Czy to taki problem znaleźć teren pod taką inwestycje ?? Ale po co dawać komuś prace jak się samemu zarabia min 1100 zł. Mam dla powiatowiaków propozycje, żeby za te pieniądze wyjechali do końca kadencji "na Bahama". Przynajmniej będzie spokój.
Anonymous

Za komuny to bys nawet nie pogadał.

Post autor: Anonymous »

Bardzo negatywne skojrzenie z tym "kradzeniem". To, że dostają za pracę w samorządzie to pięknie i Boga chwalić , że jest z czego płacić. Radni powinni dostawać "dudki", inaczej zaczną brać na boku choć jak wszyscy mówią za pewne sprawy podobno biorą ? Oczywiście nie wszyscy, to złodzieje ale zdarzają się „czarne owce”. Drugie dno jest i będzie zawsze. Z drugie strony, to nawet i lepiej , że jest ryczałt zamiast diet za posiedzenie , bo przynajmniej nie będą wymyślać pustych sesji i spotkań. Jeżeli chodzi o ocenę pracy za takie wynagrodzenie , z tym bym poczekał na wybory za dwa lata. Propozycja powrotu do jedno mandatowych i bardzie klarownych ocen „w tym miejscu” raczej nie pasuje. Zostaje nam mówienie o tym co nas "gryzie" i oby wyciągnięto wnioski w dniu wyborów. Ocena to wybory, może w tej chwili trzeba jakiegoś informatora –gazety aby faktycznie i realnie przedstawiać efekty pracy samorządu powiatowego.
P.S. Z tą " ikeą" , to lekko sie rozmarzyłeś ale masz do tego prawo. Takich miast w tym kraju są setki rozumiem - wraca kwestia bezrobocia a może, to już wyborczy chlapacz jęzorem?
karandasz
początkujący
początkujący
Lokalizacja: Przypadkowy znajomy spod budki z piwem.Patrz podpis.

Post autor: karandasz »

Ha ha. Radni wszyscy powinni otrzymywać diety. Kwoty to temat poboczny, nie ma co i czego zazdrościć. Zwrócę ...już OK...cofka-opiłem się wczoraj;
uwagę
na co innego..Dieta to ekwiwalent. A może by tak zapytać radnych wszelakiej maści, jak oni to rozumują? Ekwiwalent za nieobecność w pracy, prawda? Że jeszcze nikt ich się nie zapytał, jak to jest u nich w zakładzie pracy. Na ten przykład u pracowników zatrudnionych w samorządowych instytucjach? Co, biorą wolne?, odpracowują?, z wynagrodzenia są potrącenia? przepisy mówią wyraźnie, że nie powinni radni za czas obecnośći w radach(= nieobecność w pracy ) otrzymywać forsy z zakładu. Uderzam w stół i...ciekawią mnie nożyce.
Wiem więcej niż potrafię to wyrazić słowami, a tą odrobinę którą potrafię, nie potrafiłbym wyrazić, gdybym nie wiedział więcej.
Awatar użytkownika
DarioLee
średnio gadatliwy
średnio gadatliwy
Kontakt:

Post autor: DarioLee »

Z IKEĄ się nie rozmarzyłem. Może dokładnie nie IKEA ale wiem ze swoich źródeł, że były możliwości wielkich inwestycji. I co mamy ? NIC.
Anonymous

życie

Post autor: Anonymous »

.........czyli przedwyborcza paplanina........ale życie weryfikuje................http://www.mf.gov.pl/_files_/unia_europ ... 6ba7ac28to
Awatar użytkownika
dr Jamajczyk
gaduła
gaduła

życie jest faktem

Post autor: dr Jamajczyk »

Radni Powiatowi czytać jednak nie potrafią a bronić własnego poglądu nie mogą bo pisać zapomnieli ............kpina
Zablokowany