Ponieważ przyjąłem zasady, jakie obowiązują na innych forach dyskusyjnych. Wyszedłem z założenia, że jeśli coś się napisało, to tak jakby się powiedziało. Wypowiedzianych słów nie można cofnąć można natomiast poprawić. Jeśli się popełniło błąd można np.: zacytować błędny fragment i napisać poprawnie. To żaden problem jak sądzę.Anetchen pisze:...
A tak przy okazji panie moderatorze, dlaczego nie moge ani zmieniac, ani usuwac swoich postow.
...
Hejnal
Moderator: Jacek-P
- Jacek-P
- moderator
- Gadu-Gadu: 3035627
- Kontakt:
_____Pozdrawiam____
..:: Jacek-P ::..
..:: Jacek-P ::..
Literowki
Anetchen napisala:
"..i tak tu panuje jakas nie mila atmosfera, piszecie juz na forum od XXXX czasu, a wytykacie sobie nawazajem najmiejsze popelnione literowki, dla mnie takie zachowanie to dziecinada, widze ze strasznie Wam sie na Waszych stanowiskach pracy nudzi.........".
Atmosfera nie jest wcale taka nie mila. Dobrze, ze wyrazenie "nie mila' napisalas rozdzielnie, jako okreslenie stanu odwracalnego. Taki wlasnie, odwracalny, ten stan na "naszym forum" jest. Jak dluzej z nami pobedziesz, przekonasz sie, ze nie wszystkim uwage sie zwraca i nie wszyscy te uwage zwracaja. Te czynnosci maja swoj cel, niekoniecznie zwiazany z nauka ortografii i uwierz mi, akurat za nie nikt tutaj sie nie obraza. Co do nudy na stanowiskach pracy to chyba bardzo sie mylisz.
Wiekszosc piszacych na tym forum, to ludzie zapracowani. Forum traktuja jako"odskocznie", okno na innych, czasmi (niestety) studnie plotek.Forum daje im mozliwosc wyrzucenia z siebie jakiejs dreczacej mysli, odreagowania. Spójrz na godziny wysylanych postow. bardzo czesto sa to godziny wieczorowe i nocne, jaki wniosek - pisza na komputerach domowych.
Pozdrawiam
Marcelina
"..i tak tu panuje jakas nie mila atmosfera, piszecie juz na forum od XXXX czasu, a wytykacie sobie nawazajem najmiejsze popelnione literowki, dla mnie takie zachowanie to dziecinada, widze ze strasznie Wam sie na Waszych stanowiskach pracy nudzi.........".
Atmosfera nie jest wcale taka nie mila. Dobrze, ze wyrazenie "nie mila' napisalas rozdzielnie, jako okreslenie stanu odwracalnego. Taki wlasnie, odwracalny, ten stan na "naszym forum" jest. Jak dluzej z nami pobedziesz, przekonasz sie, ze nie wszystkim uwage sie zwraca i nie wszyscy te uwage zwracaja. Te czynnosci maja swoj cel, niekoniecznie zwiazany z nauka ortografii i uwierz mi, akurat za nie nikt tutaj sie nie obraza. Co do nudy na stanowiskach pracy to chyba bardzo sie mylisz.
Wiekszosc piszacych na tym forum, to ludzie zapracowani. Forum traktuja jako"odskocznie", okno na innych, czasmi (niestety) studnie plotek.Forum daje im mozliwosc wyrzucenia z siebie jakiejs dreczacej mysli, odreagowania. Spójrz na godziny wysylanych postow. bardzo czesto sa to godziny wieczorowe i nocne, jaki wniosek - pisza na komputerach domowych.
Pozdrawiam
Marcelina
- Anetchen
- gaduła
- Gadu-Gadu: 3738162
- Kontakt:
Marcelinko, tak masz chyba racje, tak sie tylko sklada ze ja, To"Wasze Forum" i stare Fora odwiedzam juz od conajmiej 2 lat ;O), Czytalam juz tu wiele, ale poczytam jeszcze troche, mam nadzieje ze zmienie zdanie!!
Pozdrawiam serdecznie.
http://www.radiobeatmus.serweryradiowe.pl
RBM Stworzone przez przyjaciol dla przyjaciol!!!
http://www.radiobeatmus.serweryradiowe.pl
RBM Stworzone przez przyjaciol dla przyjaciol!!!
- veryfunnyjoke
- początkujący
- Gadu-Gadu: 0
szczęśliwi czasu nie mierzą...
Miejskie aktualności (20 maj 2004 r.) - z oficjalnej strony miasta
"Burmistrz Miasta Ostródy zaprasza do udziału w konkursie na hejnał Ostródy.
Celem konkursu jest uczczenie 675-tej rocznicy (..). Ogłoszenie wyników oraz premierowa prezentacja zwycięskiego hejnału odbędzie się 1 maja 2004 roku, podczas uroczystości obchodów 675-lecia miasta.
Materiały konkursowe należy przesłać na (...)
Regulamin konkursu dostępny jest w Biurze Promocji Miasta w Urzędzie Miejskim (pokój nr 15) oraz(...)"
BEZ KOMENTARZA
"Burmistrz Miasta Ostródy zaprasza do udziału w konkursie na hejnał Ostródy.
Celem konkursu jest uczczenie 675-tej rocznicy (..). Ogłoszenie wyników oraz premierowa prezentacja zwycięskiego hejnału odbędzie się 1 maja 2004 roku, podczas uroczystości obchodów 675-lecia miasta.
Materiały konkursowe należy przesłać na (...)
Regulamin konkursu dostępny jest w Biurze Promocji Miasta w Urzędzie Miejskim (pokój nr 15) oraz(...)"
BEZ KOMENTARZA
Uzupełnienie
Dla jasności sprawy,hejnał został ustanowiony UCHWAŁĄ NR XXIII/166/2004 RADY MIEJSKIEJ W OSTRÓDZIE z dnia 28 kwietnia 2004 roku w sprawie ustanowienia hejnału Miasta Ostródy.
- Mały Mistrz
- średnio gadatliwy
- Mały Mistrz
- średnio gadatliwy
Ave Imperator
Ad augusta per angusta
- Mały Mistrz
- średnio gadatliwy
Armistycjum?
Deo favente esto perpetua.
- Mały Mistrz
- średnio gadatliwy
- muslim
- średnio gadatliwy
- Lokalizacja: Osterode Ostpreussen od 60 lat polsko brzmiąca nazwa Ostróda.
Uczyc sie uczyc - Lenin, lenic sie lenic - uczen :)
Hejnał - Melodia grana przez trębaczy z wieży kościelnej jako sygnał godziny, pobudka poranna w języku wojskowym i obozowym, pieśń nabożna, jutrzenka. Wyraz zapozyczony w XVI w. z węgierskiego hajnal - jutrzenka, świt. Asymilacja węgierskiego zapożyczenia dokonała się na różne sposoby, np. z pominięciem nagłosowego h - (które było odbierane jako h - protetyczne) oraz ze zmianą - aj w - ej; stąd też różne postaci wyrazu w słownikach: ejnał, hajnał, hejnał. Pierwotne znaczenie wyrazu hejnał -jutrzenka, świt, zorza polarna, zachowało sie szczątkowo, por. "Hejnał utrapionej koronie Polskiej: Hejnał świta!" - wespazjan Kochowski. Wcześniej uformaowało sie nowe: pieśń na cześć Boga, budząca w obozie wojsko przed światem; Hejnałem w Krakowie zwano granie na dętych instrumentach na wieży mariackiej (...) przez kilka niedziel przed Bożym Narodzeniem, od północy do świtu, składające się z trzech pieśni na cześć Matki Boskiej; też same pieśni otrąbiano na pobudke w chorągwiach polskich, po wyjściu z użycie Bogurodzicy. Współczesnie hejnał to melodia grana przez trębacza o określonej porze z wieży kościelnej, ratuszowej lub w obozie; sygnał pobudka, najczęściej w wyrażeniu hejnał mariacki, hejnał z wieży mariackiej, melodia wygywana na trąbce co godzina z wieży kościoła Mariackeigo w Krakowie. Dawniej frazeologicznie; juz po hejnale - już za późno, juz po herbacie - już wyszedł z uzycia.
Krystyna Długosz - Kurczabowa "Nowy słownik etymologiczny języka polskiego" W - wa 2003
Krystyna Długosz - Kurczabowa "Nowy słownik etymologiczny języka polskiego" W - wa 2003
Wiek średni poznajemy po tym,
że szeroki umysł i wąska talia
zamieniają się miejscami.
że szeroki umysł i wąska talia
zamieniają się miejscami.
- dr Jamajczyk
- gaduła
Coś mi to "mówi"?
Hejnału to 1/3 hymn Unii, 1/3 hymn Niemiec, 1/3 to pieśń kościelna śpiewana przez Kukiza coś na nutę ...."Serce nie pojętne
Dziekuje Ci Jah