Astronomia w Ostródzie
Moderator: Jacek-P
Astronomia w Ostródzie
Witajcie,jak sam tytuł podpowiada mówi nam o astronomii w naszym rodzimym mieście.Założyłem go ponieważ nasze miasto (tak sobie zdaje z tego sprawę) ma bardzo słabą wiedzę na temat tego co nasz otacza i co jest nad naszymi głowami-chodzi oczywiście o niebo...
Do czego zmierzam...ano do tego,żeby w sierpniu zorganizować pokaz nieba dla mieszkańców Ostródy(kto przyjdzie to zobaczy),z okazji Międzynarodowego Roku Astronomii- www.astronomia2009.pl .Dużo miast typu Brodnica,Nowe miasto Lubawskie posiadają kółka astronomiczne z tego co wiem w Ostródzie nie ma takiego kółka.Należę do Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii i z tego co wiem w Ostródzie znam 4 osoby z które wiedzą co to astronomia i posiadają swoje teleskopy.
Zachęcam do przemyśleń.Niech nasza Ostróda rozwija się pod względem kosmosu
Serdecznie Pozdrawiam
P.S chętni na wspólne obserwacje nieba niech piszą w wątku.
Działajmy wspólnie!
Do czego zmierzam...ano do tego,żeby w sierpniu zorganizować pokaz nieba dla mieszkańców Ostródy(kto przyjdzie to zobaczy),z okazji Międzynarodowego Roku Astronomii- www.astronomia2009.pl .Dużo miast typu Brodnica,Nowe miasto Lubawskie posiadają kółka astronomiczne z tego co wiem w Ostródzie nie ma takiego kółka.Należę do Polskiego Towarzystwa Miłośników Astronomii i z tego co wiem w Ostródzie znam 4 osoby z które wiedzą co to astronomia i posiadają swoje teleskopy.
Zachęcam do przemyśleń.Niech nasza Ostróda rozwija się pod względem kosmosu
Serdecznie Pozdrawiam
P.S chętni na wspólne obserwacje nieba niech piszą w wątku.
Działajmy wspólnie!
Re: Astronomia w Ostródzie
Jest grupka fanów astronomii, jest pomysł na oglądanie rozgwieżdżonego sierpniowego nieba.
Za moich czasów byliśmy kilka razy z klasą na nocnych lekcjach. Prowadził je z nami mądry, fantastyczny i jednocześnie zabawny nauczyciel fizyki - p. Jan Dąbrowski. Niezapomniane wrażenia. Podobało nam się.
Gdyby znalazł się ktoś, kto umie interesująco opowiadać o gwiazdach, to mogłoby się udać. Światło miasta przeszkadza, napisz, trus992, gdzie odbywałyby się te spotkania.
Pomysł świetny. Życzę powodzenia!
Za moich czasów byliśmy kilka razy z klasą na nocnych lekcjach. Prowadził je z nami mądry, fantastyczny i jednocześnie zabawny nauczyciel fizyki - p. Jan Dąbrowski. Niezapomniane wrażenia. Podobało nam się.
Gdyby znalazł się ktoś, kto umie interesująco opowiadać o gwiazdach, to mogłoby się udać. Światło miasta przeszkadza, napisz, trus992, gdzie odbywałyby się te spotkania.
Pomysł świetny. Życzę powodzenia!
- Respecta
- średnio gadatliwy
- Gadu-Gadu: 11228942
- Kontakt:
Dylewska Góra myślę, że była by dobra o.O
jest sucho, można by w miarę łatwo dojechać
naturalny najwyższy punkt w okolicy i z dala od latarni
źle myślę ?
chyba że... znajdziecie jakiś blok na maksa wysunięty na skraj miasta i uzgodnicie pozwolenie na wejście na dach
jest sucho, można by w miarę łatwo dojechać
naturalny najwyższy punkt w okolicy i z dala od latarni
źle myślę ?
chyba że... znajdziecie jakiś blok na maksa wysunięty na skraj miasta i uzgodnicie pozwolenie na wejście na dach
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem"
"Heavy metal" - muzyka okrutna dla słuchacza. "Death metal" - muzyka śmiertelna dla słuchacza
"Heavy metal" - muzyka okrutna dla słuchacza. "Death metal" - muzyka śmiertelna dla słuchacza
Grupka fanów astronomii w Ostródzie? czyżby? Jeśli chodzi o opowiadanie,wykładach na temat astronomii z wielką chęcią:)przydałą by się pomoc:) tylko że jedynie co to prowadziłem takie wykłady dla mojej rodziny w czasie wakacji i to bez teleskopu na ciemnej łące.Miejsce do takiego czegoś myślę,że by się znalazło.Dylewska góra na pewno odpada-25km.to trochę za daleko jak dla mieszkańców Ostródy...Myślę ze najlepiej byłoby to gdzieś na obrzeżach miasta...Znam parę miejsc...
Bardzo Was proszę,kto jest zainteresowany takim czymś,kto jest zaciekawiony astronomią-to po prostu piszcie,na pewno się jakoś zgadamy;)
Fajnie by było założyć jakieś kółko astronomiczne w Ostródzie...
Bo naprawdę nasze miasto a szczególnie kieruję to do młodzieży,nie wiedzą co to jest naprawdę ciemne,piękne,rozgwieżdżone niebo;)
A myślę,że każdy mieszkaniec naszej planety powinien wiedzieć co nieco,jakie miejsce zajmuje w kosmosie...
Bardzo Was proszę,kto jest zainteresowany takim czymś,kto jest zaciekawiony astronomią-to po prostu piszcie,na pewno się jakoś zgadamy;)
Fajnie by było założyć jakieś kółko astronomiczne w Ostródzie...
Bo naprawdę nasze miasto a szczególnie kieruję to do młodzieży,nie wiedzą co to jest naprawdę ciemne,piękne,rozgwieżdżone niebo;)
A myślę,że każdy mieszkaniec naszej planety powinien wiedzieć co nieco,jakie miejsce zajmuje w kosmosie...
I jak nikt nie jest chętny?
Czy mi się zdaje czy na forum jest tak mało osób czy nasza wiedza jest tak mała?
Czy mi się zdaje czy na forum jest tak mało osób czy nasza wiedza jest tak mała?
Czy pan trus przypadkiem nie udziela się na Astro-Forum też
- Respecta
- średnio gadatliwy
- Gadu-Gadu: 11228942
- Kontakt:
bardziej się obawiam, że pan trus to któryś z moich nauczycieli fizyki
"Nigdy nie dyskutuj z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem"
drr a ty z skąd wiesz? jasnowidz jesteś? Pewnie że się udzielam.
Respecta nie obawiaj się, nie jestem nauczycielem do fizyki tylko uczniem
Respecta nie obawiaj się, nie jestem nauczycielem do fizyki tylko uczniem
Trochę Was znów pomęczę i zapytam ponownie...I jak jest ktoś chętny na wspólne obserwacje?
Najprościej to zorganizuj takie warsztaty astronomiczne, podaj termin i miejsce. Wtedy albo ktoś przyjdzie, albo nie. Bo tak to chyba nigdy do tego oglądania gwiazd nie dojdzie. Pozdrawiam
Nurkowanie to jedyna dziedzina życia codziennego, w której osiągnięcie dna jest sukcesem.
"czasami lepiej siedząc cicho wyglądać na idiotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...".
"czasami lepiej siedząc cicho wyglądać na idiotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...".