dziwne dla mnie jest to, że ludziom nie przeszkadzają supermarkety, tylko kościoły..
ja bym nie powiedziała, że wcześniejsza ilość kościołów była wystarczająca. Na przykład dojście do kościoła NPNMP np. z ulicy Chrobrego czy Zawiszy to jednak kawałek. A teraz dzięki temu, że to osiedle ma kościół, ludzie mają do kościoła bliżej, ot taki prosty powód, dla którego tworzy się nowe parafie.
Chodzi o to, aby ludzie mieli jak najlepszy dostęp do kościołów. Jako że Ostróda ma sporo dużych osiedli, gdzie zamieszkuje sporo ludzi, nowe parafie buduje się po to, aby tę ilość mniej więcej po równo rozłożyć.
Poza tym, w każdym dużym mieście również tworzy się parafie na każdym większym osiedlu. Ostróda spełnia te warunki, pomimo, że do dużych miast nie nalezy, ale ma sporo porozbijanych po całym mieście osiedli.
Jak napisałam wcześniej, tworzenie nowych parafii służy głównie temu, aby zwiększyć dostępność ludzi do kościoła, aby ludzie mieli większe możliwości dostępu do kapłanów, nabożeństw, sakramentów.
Moc powołania każdej nowej parafii ma biskup diecezjalny, tak więc nie jest to widzimisie ksiedza czy kilku babek- dewotek.
Nie tworzy się parafii, jeśli nie ma takiej potrzeby, bądź pewien. Nie tworzy się parafii dla 100 osób, bo komuś się tak spodoba. Miejsce, gdzie parafia ma powstać, musi spełniać odpowiednie warunki (m.in powierzchnia osiedla czy dzielnicy, ilość osób) i te warunki wszystkie ostródzkie parafie spełniają.
Ja nie zauważyłam, aby zwiększenie ilości parafii w naszym mieście wpłynęło na miasto czy na ludzi negatywnie, wręcz przeciwnie. Kto uczęszcza do kościoła regularnie, tylko cieszy się z tego, że ma swoją parafię i że ma do kościoła blisko. A kto nie uczęszcza, nie wiedzę powodu, dla którego kościoły miałyby mu przeszkadzać. I chyba nawet nie mają prawa mu przeszkadzać.
I jeszcze kilka sprostowań:
SoundTrack pisze:
salezjanów (nazwy nie pamiętam)
a teraz w mieście z 4 zrobiło się 14 kościołów
w każdym możliwym miejscu powstaje nowy kościół
parafia księży salezjanów to właśnie parafia św. Dominika Savio.
w mieście jest nie 14, a 9 parafii, każda na dużym osiedlu czy dzielnicy z dużym skupieniem ludzi.
w każdym możliwym miejscu to raczej powstaja supermarkety, nie kościoły... z tego, co wiem, póki co nie planuje się powołania żadnej nowej parafii...
więc może zanim napiszesz coś, o czym nie masz wiedzy, najpierw tę wiedzę zdobądź...?
mam nadzieję, że wyjaśniłam Twoje wątpliwości.
Jestem młodą badaczką.
Kogo zbadać, kogo?
;D