Wyniki w naszych okręgach
Moderator: Jacek-P
Wyniki w naszych okręgach
Na obecną chwilę PKW podaje takie informacje o wynikach w naszym okręgu:
SENAT - okręg 33 - Liczba obwodów, z których spłynęły głosy: 415 (97.42%)
ALEKSIEJCZUK Bogdan - 40951 / 18.57%
BRODOWSKI Jerzy - 38568 / 17.48 %
GORCZYCA Stanisław Andrzej - 84508 / 38.31%
GRAJOSZEK Zbigniew Mariusz - 13858 / 6.28%
HARHAJ Jan - 60105 / 27.25 %
JEDLIŃSKI Ryszard Ksawery - 27634 / 12.53 %
SADOWSKI Sławomir - 61641 / 27.94 %
SEJM - okręg 34 - Liczba obwodów, z których spłynęły głosy: 416 (97.65%)
Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy - 2558 / 1.16 %
Komitet Wyborczy Liga Polskich Rodzin - 3129 / 1.42 %
Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość - 53227 / 24.16 %
Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP - 94920 / 43.09 %
Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego - 25955 / 11.78 %
Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej - 6827 / 3.10 %
Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP - 33670 / 15.28 %
SENAT - okręg 33 - Liczba obwodów, z których spłynęły głosy: 415 (97.42%)
ALEKSIEJCZUK Bogdan - 40951 / 18.57%
BRODOWSKI Jerzy - 38568 / 17.48 %
GORCZYCA Stanisław Andrzej - 84508 / 38.31%
GRAJOSZEK Zbigniew Mariusz - 13858 / 6.28%
HARHAJ Jan - 60105 / 27.25 %
JEDLIŃSKI Ryszard Ksawery - 27634 / 12.53 %
SADOWSKI Sławomir - 61641 / 27.94 %
SEJM - okręg 34 - Liczba obwodów, z których spłynęły głosy: 416 (97.65%)
Komitet Wyborczy Polska Partia Pracy - 2558 / 1.16 %
Komitet Wyborczy Liga Polskich Rodzin - 3129 / 1.42 %
Komitet Wyborczy Prawo i Sprawiedliwość - 53227 / 24.16 %
Komitet Wyborczy Platforma Obywatelska RP - 94920 / 43.09 %
Komitet Wyborczy Polskiego Stronnictwa Ludowego - 25955 / 11.78 %
Komitet Wyborczy Samoobrona Rzeczpospolitej Polskiej - 6827 / 3.10 %
Koalicyjny Komitet Wyborczy Lewica i Demokraci SLD+SDPL+PD+UP - 33670 / 15.28 %
niestety JJ, on się wcale nie skończył, tylko wszedł w inną fazę. Pan Prezydent już chce wybierać Platformie ministrów, zapowiada wetowanie ustaw i tym podobne rzeczy, które mają uprzyjemnić Platformie rządzenie.
Następnym aktem tego dramatu może być procedura (po polskiemu) impiczmentu, czyli pozbawienia prezydenta funkcji przez Zgromadzenie Narodowe. Mało prawdopodobne? Poczekamy , zobaczymy...
Następnym aktem tego dramatu może być procedura (po polskiemu) impiczmentu, czyli pozbawienia prezydenta funkcji przez Zgromadzenie Narodowe. Mało prawdopodobne? Poczekamy , zobaczymy...
Sceptyku niestety mylisz się bardzo. Otóż konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej nie przewiduje takiej instytucji jak impeachment. Zgromadzenie Narodowe może co najwyżej postawić prezydenta przed Trybunałem Stanu, ale w chwili obecnej nie miałoby za co (inaczej niż niektórych ministrów czy szanownego, byłego Prezesa Rady).sceptyk pisze:Następnym aktem tego dramatu może być procedura (po polskiemu) impiczmentu, czyli pozbawienia prezydenta funkcji przez Zgromadzenie Narodowe.
jeśli się nie mylę, to 156 posłów potrzeba do złożenia wniosku. Ale mniejsza o to. Platformie nie będzie na tym zależało, to racja. Ale sam zobaczysz, jak Jarek będzie sterował Leszkiem przy tworzeniu rządu, Nie bez przyczyny pistolety w rodzaju Putry już puszczają do społeczeństwa balony. Platformie nie będzie łatwo, ale jak zachowa cierpliwość, to i Lechowi nie będzie łatwo. Kaczyńscy już pokazali, że mają ograniczone widzenie świata i to jest ich zasadnicza słabość. Jestem umiarkowanym optymistą. Jedno jest pewne. Platforma będzie musiała i chciała utrzymać dobre relacje i PSL i z LiD, bo do odrzucenia weta prezydenta będą potrzebne "wszystkie ręce na pokładzie".
A Jareczek im to ułatwi, bo do robienia sobie wrogów ma wyjątkowy talent.
A Jareczek im to ułatwi, bo do robienia sobie wrogów ma wyjątkowy talent.
Wniosek o postawienie musi podpisać 140 członków ZN, ale dokonuje się ono dopiero jeśli poprze go 2/3 członków czyli 370 posłów i senatorów.
Bardzo cieszy mnie to, że PO musi się liczyć zarówno z PSLem jak i LiDem, bo to stwarza szanse na unormowanie polskich stosunków politycznych i być może zażegna parlamentarną wojenkę, a jeśli tak to pan prezydent będzie dostawał po dupie w każdej bitwie na linii prezydent versus parlament. Z drugiej strony nie wierzę w zaufanie miedzy tymi trzema partiami, co sprowokuje je do patrzenia sobie na ręce, a to z kolei wiąże się - mam nadzieję - z wymiernymi plusami, także w wypadku polityki antykorupcyjnej, co na wysokich szczeblach władzy będzie sprawniej działało niż doskonałe z założenia [sic!] CBA. PiS pozostanie ze swoim wynikiem - wysokim wprawdze, ale martwym politycznie - lamentującym chórem. Też jestem umiarkowanym optymistą.
Nie mniej jednak w Trybunał Stanu dla Lecha nie wierzę i w tym względzie pozostawiam sobie prawo bycia Tomaszem, niewiernym a jakże.
Bardzo cieszy mnie to, że PO musi się liczyć zarówno z PSLem jak i LiDem, bo to stwarza szanse na unormowanie polskich stosunków politycznych i być może zażegna parlamentarną wojenkę, a jeśli tak to pan prezydent będzie dostawał po dupie w każdej bitwie na linii prezydent versus parlament. Z drugiej strony nie wierzę w zaufanie miedzy tymi trzema partiami, co sprowokuje je do patrzenia sobie na ręce, a to z kolei wiąże się - mam nadzieję - z wymiernymi plusami, także w wypadku polityki antykorupcyjnej, co na wysokich szczeblach władzy będzie sprawniej działało niż doskonałe z założenia [sic!] CBA. PiS pozostanie ze swoim wynikiem - wysokim wprawdze, ale martwym politycznie - lamentującym chórem. Też jestem umiarkowanym optymistą.
Nie mniej jednak w Trybunał Stanu dla Lecha nie wierzę i w tym względzie pozostawiam sobie prawo bycia Tomaszem, niewiernym a jakże.
Ostatnio zmieniony 2007-10-22, 21:55:03 przez Pan.Ch, łącznie zmieniany 1 raz.
Plusy tych wyborów:
1. odsunięcie od władzy PiS
2. zwycięstwo Platformy
3. ograniczenie liczby partii w parlamencie
4. wyrzucenie za burtę LPR i Samoobrony
5. duża frekwencja "młodego" eloktoratu
6. stworzenie szansy na ograniczenie skuteczności veta prezydenta
7. możliwość rozliczenia z chorych mechanizmów sprawowania władzy
Wynik wyborów nie da możliwości destrukcji PiS-owi (a weźmie się do tego z ogromnym zapałem), ale jednocześnie nie da możliwośći usunięcia pana prezydenta z urzędu.
1. odsunięcie od władzy PiS
2. zwycięstwo Platformy
3. ograniczenie liczby partii w parlamencie
4. wyrzucenie za burtę LPR i Samoobrony
5. duża frekwencja "młodego" eloktoratu
6. stworzenie szansy na ograniczenie skuteczności veta prezydenta
7. możliwość rozliczenia z chorych mechanizmów sprawowania władzy
Wynik wyborów nie da możliwości destrukcji PiS-owi (a weźmie się do tego z ogromnym zapałem), ale jednocześnie nie da możliwośći usunięcia pana prezydenta z urzędu.
Wyniki w naszym okręgu....
Czy ktoś zna adres , pod którym mogę znależć wyniki poszczególnych kandydatów ?/na stronie PKW zbyt duży ruch/
- dr Jamajczyk
- gaduła
- Gadu-Gadu: 0