Pokuszę się o małą przedwyborczą analizę. Moim zdaniem w Ostródzie i okolicach liczyć będą się wyłącznie 3 ogólnopolskie ugrupowania. Mam na myśli oczywiście PiS, SLD i PO. Ponadto jak zawsze w tego typu wyborach jest szansa dla różnego rodzaju stowarzyszeń (np. Dobro Wspólne), koalicji i komitetów wyborczych wyborców.
W temacie tym dyskusja obejmuje oczywiście zarówno bezpośrednie wybory wójta, burmistrza jak i wybory do organów stanowiących samorządu (gmina, powiat, sejmik wojewódzki). Jest oczywiste, iż najlepszy klimat istnieje wówczas, gdy burmistrz i rada nie muszą egzystować w tzw. kohabitacji, czyli generalnie powinni wywodzić się z tej samej opcji politycznej.
Najbardziej z pewnością intryguje nas stanowisko burmistrza miasta. Za wcześnie jest by mówić o kandydatach oficjalnych, gdyż jest to wręcz niezgodne z prawem. Na nieoficjalnej giełdzie chodzą jednak już dość prawdopodobne nazwiska.
Ze strony SLD będzie to pewnie NOS, choć dochodzą zewsząd słuchy, że tzw. partyjne doły nie są zadowolone z niego, a już w szczególności z jego zastępcy, który de facto na drugie powinien nazywać się pomyłka. Możliwa jest więc kandydatura Ryszarda Kowalskiego (tego ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego czy jak to się tam zwie). Pewnie zwycięży opcja NOSa ale pod warunkiem zrezygnowania z usług Olgierda D.
PO moim zdaniem wystawi Brodiuka, choć słyszałem coś o Wajzerze. Moim zdaniem zwycięży pierwsza opcja. Osobiście jednak ani jeden ani drugi nie budzi mojego zaufania. Wajzer jest kontrowersyjny i niepewny moralnie a Brodiuk wydaje się nijaki, mało wyraźny i miętki:-)
PiS ma trzy opcje: Czesław Najmowicz, Zbigniew Babalski, Dariusz Bonisławski. Tu raczej jak można sądzić po wywiadzie "GO" zwycięży kandydatura Najmowicza, zaś Babal zawalczy o sejmik.
Pozostałe nazwiska pojawiające się regularnie na giełdzie to Grzegorz Wróbel bądź Tadeusz Bera (obaj Dobro Wspólne) oraz Jacek Dudzin. Wszyscy kojarzą się raczej z jedną opcją więc możliwe że "prawica" zdecyduje się na ograniczenie liczby kandydatów przynajmniej do dwóch.
Zapraszam do rzeczowej dyskusji i proszę o w miarę możliwości przyzwoite komentarze