Pod chorągiew św. Jerzego !
Moderator: Jacek-P
Pod chorągiew św. Jerzego !
Od wielu lat myślę o zjednoczenia trzech miast. Po prostu chodzi mi o to, że Ostróda, Londyn oraz Moskwa posiadają w swoim herbie postać św. Jerzego zabijającego smoka. Oczywiście ponieważ Ostróda leży po środku ,tu właśnie widział bym centrum realizacji programu partnerskiego. Patrząc na to od strony reklamy i popularyzacji regionu, spotkanie władz Londynu i Moskwy w naszej Ostródzie było by swoistym ewenementem a co za tym idzie, oryginalny pomysłem na skalę europejską . Z drugiej strony było by to przecież proste wykorzystanie naturalnych wspólnych elementów kulturowych. Kto wie może władze naszego miasta, powiatu czy nawet izby gospodarczej znalazły bym sposób na bolączki gospodarcze. Na pewno od strony edukacyjnej czy wymiany kulturalnej mogło, by wiele zmienić. Doświadczenia zdobyte w ramach partnerstwa z Osterode w Niemczech znalazło by o wiele większe zastosowanie. Czekam na Państwa zdanie.
Re: Pod chorągiew św. Jerzego !
Pomysł jest dobry i warto, żeby ktoś zaintereswoał się ty, Biorąc jednak pod uwagę ogólny marazm i strach przed podejmowaniem jakichkolwiek decyzji w ostródzkim urzędzie, wydaje mi się to mało realne. A może po prostu Ostróda czeka, żeby zaproponowały jej to Londyn lub Moskwa.
Po drugie Petarix, z tego co wiem nie jest to twój pomysł. Już kilka lat temu rozmawiałem na ten temat z szefem ostródzkiego biura promocji miasta. On właśnie wyszedł z takim projektem. Więc proszę Ciebie, nie przypisuj sobie czyichś pomysłów. Zajmij się tym co wychodzi Tobie najlepiej. Bardzo podoba mi się utrzymanie okolicy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej przy ulicy 11 Listopada, więc rób swoje i tak trzymaj. Z tego co sobie przypominam miałeś chyba okazję bezpośrednio wpływać na to co kiedyś działo się w mieście. I co? I nic. Ale miło, że czsami odwiedzasz to beznadziejne forum. Wolałbym, żebyć wpadał do portalu wm.pl. Pozdrawiam.
Trzy lata temu pomyślałem o podobieństwie herbów Moskwy i Ostródy. Po roku w rozmowie z Szefem Biura Promocji on dołączył Londyn i tak wykrystalizował się w/w pogląd.
Nie mam zamiaru bycia "tatusiem" pomysłu, który jak na razie jest tylko bękartem.
Chciałbym tylko przypomnieć, że skończyły się czasy na monopol świadomości.
Ten pogląd nie potrzebuje tatusia, lecz projektu i jego realizacji.
Nie mam zamiaru bycia "tatusiem" pomysłu, który jak na razie jest tylko bękartem.
Ten pogląd nie potrzebuje tatusia, lecz projektu i jego realizacji.
.....bardzo dobrze petara,więcej takich wypowiedzi....
Jurek czy Marcin?
Ciekawa idea z tym Jurkiem. Ostródzcy rycerze robią podobno jakieś obchody związane ze św. Marcinem. Zastanawiam sie dlaczego nie z Jerzym?
Co jest kłamstwem a co prawdą?
Poligr@czyk piszesz:
"Biorąc jednak pod uwagę ogólny marazm i strach przed podejmowaniem jakichkolwiek decyzji w ostródzkim urzędzie, wydaje mi się to mało realne."
"Już kilka lat temu rozmawiałem na ten temat z szefem ostródzkiego biura promocji miasta. On właśnie wyszedł z takim projektem."
"Biorąc jednak pod uwagę ogólny marazm i strach przed podejmowaniem jakichkolwiek decyzji w ostródzkim urzędzie, wydaje mi się to mało realne."
"Już kilka lat temu rozmawiałem na ten temat z szefem ostródzkiego biura promocji miasta. On właśnie wyszedł z takim projektem."
Poligr@czyk piszesz:
22.01 godzina 17.14
24.01 godzina 08.01
22.01 godzina 17.14
24.01 godzina 08.01
Zajrzalem na wm. Jezeli chodzi o Ostrode to nedza!!! Forum martwe, informacje z miasta (jezeli najwazniejsza jest ta o bitwie na jajka...) zenujace. Gzaeta Ostrodzka zawsze byla do d... Ale teraz... Wy po prostu nie umiecie pisac..
Bractwo Wielkiego Ziemniaka
Może czuja się bardziej Poznianiakami? Czasem wyglądają jak wielki pyry czyli ziemniaki!
Pomysł jest świetny.Tylko jak to zrobić , aby tą zbieżność patronów wykorzystać dla dobra miasta?Osobiście nie wyobrażam sobie mezaliansu/nawet w zakresie partnerstwa/ pomiędzy Ostródą-Londynem-Moskwą.Może lepiej skupić się na rzeczach , które są bardziej realne ? Sporty wodne , turystyka z ludzkim obliczem , Kanał O.-E.,naturalne walory naszego miasta - moim skromnym zdaniem to są największe atuty grodu nad Drwęcą .
Masz nieprawidłowe dane.Otóż Petarix nie pracuje w GOPS .Resztę danych musisz znaleźć sam.Pozdrawiamy.
Jeżeli ktoś przez kilka lat nie jest w stanie zrealizować swojego pomysłu,to powinien się nad tym głęboko zastanowić!Ubezwłasnowolnienie czy głęboka depresja?
Trzy lata temu pomyślałem o podobieństwie herbów Moskwy i Ostródy. Po roku w rozmowie z Szefem Biura Promocji on dołączył Londyn i tak wykrystalizował się w/w pogląd.
Ten pogląd nie potrzebuje tatusia, lecz projektu i jego realizacji
Ten pogląd nie potrzebuje tatusia, lecz projektu i jego realizacji
Herb Ostródy został wymyślony kilkanaście lat temu i nie ma źadnego podłoźa historycznego. Porównywanie go z herbami innych miast jest bezsensowne.
Od dwóch lat w Ostródzie odbywa się impreza pod nazwą Dni Św. Jerzego organizowana wspólnie z rycerzami, harcerzami i żołnierzami, jako że Św. Jerzy jest patronem tych trzech służb mundurowych. Pomysł z Londynem i Moskwą powstał w ub. roku w trakcie przygotowań imprezy i po obejrzeniu stron internetowych poświęconych naszemu patronowi. Mam nadzieję, że delegacje z tych miast pojawią się już w tym roku na imprezie, a co będzie dalej - zobaczymy... W każdym bądź razie sądzę, że jest to impreza z przyszłością.
- Klapaucjusz
- początkujący
Cytat z http://www.jasienica.bielsko.opoka.org.pl/patron.htm: "Również w Polsce imię św. Jerzego należy do najczęściej spotykanych. Szereg miast polskich umieściło w swoim herbie wizerunek św. Jerzego, np. Milicz, Ostruda, Miasteczko Śląskie. Jest również w herbie Jasienicy."
[%sig%]
[%sig%]
Klapaucjusz
Jest przecież taki sam, więc można mówić o wspólnych tendencjach.
Iza ma rację. Każde miasto może sobie wymyślić nowy herb i szukać kontaktu z miastami które mają podobny. Herb Ostródy jest moim zdaniem nieudany, poniewaź nie nawiązuje do źadnych tradycji tego regionu. Poprzedni, który przedstawiał rycerza był dużo lepszy. Rycerzem mógłby być polski rycerz np. Zawisza Czarny który walczył pod Grunwaldem.
Panie Klapaucjuszu dziękujemy za wyczerpujące wyjaśnienie i panom,którzy rozpoczęli tą dyskusję,również dziękujemy.Kolego poligr@czyk o czym pan mówi?